Beslenme

11 Ayın Sultanı Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz ?

Mutlaka sahur yapın!

Birçoğumuz iftarla sahur arasındaki zamanın çok az olmasından ya da uykumuzu bölmemek adına sahur yapmaya gerek duymuyoruz. Ancak sahur hem kilo kontrolü hem de orucunuzu rahat bir şekilde tutmanız için çok önemli bir öğün. Sahur yapmak gün boyunca olabilecek kan şekerinin düşüşünü kontrol altına aldığı gibi yorgunluk, baş ağrısı ve dikkatsizlik gibi birçok olumsuz etkiyi ortadan kaldırır. En ucuz, güzel ve kaliteli protein kaynağı yumurta, sahur sofrasında mutlaka olmalıdır. Sahurda yumurtadan vazgeçmeyin. Yumurta, köy peyniri, köy tereyağı, siyah zeytin, domates, salatalık, maydanoz tüketilebilir. Bütün yeşillikleri sahur sofrasında kullanın. Ekmek olarak tam buğday köy ekmeğini tercih edin. Sağlıklı bir şekilde sahurunuzu tamamlamış olursunuz. 🙂

Yeterli sıvı alın

İftar ve sahur saatleri arasında en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Yeterli miktarda sıvı alınması toksinleri vücuttan atmaya, böbrek yükünü dengelemeye ve kan dengesini korumaya yarar.

Yemek yerken acele etmeyin

Ramazan’da gün boyu aç kalan midenizin sindirimini kolaylaştırmak için iftarda yemek yerken acele etmeyin. Ayrıca yeteri kadar çiğnediğinizden emin olun.

Porsiyonları küçültün

Gün boyunca iftarda yiyeceklerimizin hayalini kuruyoruz. Beklenen an geldiğinde tek seferde kocaman porsiyonlar yerine birer saat ara ile azar azar gün boyu canınızın istediği şeyleri yiyin.

Asitli içeceklerden uzak durun

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte gün boyu en çok ihtiyaç duyduğumuz şey sıvılar oluyor. Hepimiz iftarda kana kana içeceğimiz gazozun hayalini kuruyoruz ancak uzmanlar besin değeri düşük ve mide salgısını arttıran asitli içeceklerin tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

Kompleks karbonhidratlara yönelin

Ramazanda sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalara yönelmek gün boyunca acıkmanızın önüne geçecektir. Bunun için ”kompleks karbonhidratlar” adı verilen sebze, meyve, baklagil, tahıl ve kepekli gıdalara yönelmekte fayda var.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin

İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte kan şekerimiz de iyice düşer ve durum bizi tatlı yemeye yöneltir. İftarda tatlı yemeyin demiyoruz ama şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar, dondurma tüketebilirsiniz. Ayrıca mevsim meyveleri de tatlı ihtiyacınızı gidermede sağlıklı ve düşük kalorili bir tercih olacaktır.

Kafein tüketiminize sınır koyun

Çay, kahve ve diğer kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın. Çünkü bu tür içecekler diüretik (idrar artırıcı) etkiye sahiptir ve yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır.